ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ERZURUM YEMEKLERİ

ERZURUM YEMEKLERİ
TATAR BÖREĞİ, PAŞA PİLAVI ,DÖĞMEÇ, TİRİT, HORES, YUĞA HAŞLAMASİ, KETE, KALACOŞ, KAYGANA, ERİŞTE, GENDİME PİLAVİ, PEYNİR KUYMAĞİ ,SÜDÜZİ KUYMAĞİ, YAĞ KUYMAĞİ, HASUTA ,PELİZE, AĞUZ ,CILBIRA, GANCER, PAPARA YAZ, PAPARA KIŞ, ARABİSTAN, PEYNİR GUGULİ, BAŞAYAĞİ, YAHNİ ,ZİRON ,HERİSE, KURUTLU ,HAŞIL, UN HAŞILİ, BORANİ ,EKŞİLİ, GAK HOŞAFİ,KAVUT HAŞLAMASI, KAVUT UFALAMASI, KAVUT ĞİNCOŞ ,
ÇORBALAR
 YAVAN ÇORBA, KESME ÇORBA ,ŞALGAM ÇORBA, KARTİL ÇORBA, GAK ÇORBA, SÜTLÜ ÇORBA, GENDİME ÇORBA, AYRANLİ ÇORBA ,KUŞBURNİ ÇORBA, HERLE, KAVURMA HERLESİ, UN HERLESİ , PANCARLAR KARA PANCAR, KARTİL PANCARİ, KABAK PANCARİ, SIRIM PANCARİ, LOBİYA PANCARİ, KUZU KUYRUGİ, PANCARİ, SIRGAN PANCARİ, LAHANA PANCARİ, EVELİK PANCARİ, PİRPİRİM PANCARİ,
 KAVRUMLAR
MENDEK KAVRUMİ ,TAMAS KAVRUMİ ,ÇAŞUR KAVRUMİ, KARTİL KAVRUMİ, KIZILCA KAVRUMİ ,PAZİ KAVRUMİ, PESTİL KAVRUMİ ,TUT KAVRUMİ, LOBİYA KAVRUMİ, GÖBEK KAVRUMİ, DOLMALAR KARTİL DOLMASİ, LOR DOLMASİ ,İMİR DOLMASİ, LAHANA DOLMASİ,
 TATLILAR
KADAYIF DOLMASI  KAŞIK TATLISI, TEL HELVASİ ,KARA HELVA, HALBURA BASTİ ,KAZ LOKMASİ ,
TURSULAR
 ŞALGAM TURŞUSİ, DAG TURŞUSİ, LOBİYA TURŞİSİ ,ELMA TURŞİSİ, PAZİ KOLİ TURŞİSİ,













































 Bir miktar un tereyağında iyice kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamlı karıştırılır. 15–20 dakika kaynatılır ve sıcak sıcak içilir. Bu çorba bilhassa kış aylarında yapılır. Hastalara herle çorbası içirilerek terletilir ve şifaya kavuşmaları sağlanır. Su Böreği : Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pişirilen bu böreği Erzurum'da yufkası ince ve kalınlığı az olarak yapılır. İçerisine Civil Peynir ve Maydanoz konulur. İnce ve özenli bir şekilde açılmış yufkalar önce kaynar suda haşlanır daha sonra soğuk su ile yıkanarak tepsiye serilir ve her yufkanın arasına erimiş tereyağı serpilir. Tatar Böreği: Hamur iyice yoğrulduktan sonra yufka açılır. Yufkalar börek yufkası gibi değil biraz kalındır. Açılan yufkalar parçalara bölünür. Bu parçalar üçgen şeklinde küçük küçük parçalara ayrılır. Kaynayan suya atılır, haşlanır. Suyu süzüldükten sonra tepsiye alınır, üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızgın tereyağı dökülür. Bunun üzerine zevke göre, ya kavrulmuş kıyma veya küçük küçük doğranmış ve tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulmuş soğan dökülür. sıcak olarak yenir. Hıngel: Yurdumuzun her yöresinde mantı olarak bilinmekte ve yenilmektedir. Erzurum'da Hıngel (mantı) sulu ve susuz olarak iki şekilde pişirilmektedir A-Susuz Hıngel: Hamur iyice hasıllanır. Yufka şeklinde açılır, kesilir içine evvelce hazırlanmış kıyma konur. Yarım daire veya bohça şeklinde kapatılır. Kaynamakta olan suyun içine atılır ve haşlanır. Piştikten sonra suyu süzülür. Geniş bir tepsiye alınır. Üzerine sarımsaklı bol yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülerek yenir. B-Sulu Hıngel: Hazırlanışı aynen susuz hıngel gibidir. Haşlama suyu dökülmez, bol salça ve bir miktar tereyağı konur. Suyu ile birlikte tepsiye dökülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt, kızdırılmış tereyağı ve salça dökülerek servis yapılır. Ekşili Dolma : Üzüm yapraklarına karışımlı et sarılan bu dolmanın etine biraz Ekşi Pestil katılarak doldurulur. Ekşili Dolma, diğer dolmalara nazaran uzun ve büyükçe olduğundan İri Dolma diye de anılır. Kesme Çorbası : Evde hazırlanan hamurdan hazırlanan yufkalar erişte biçiminde kesilir. Fındık büyüklüğünde hazırlanan köfte, mercimek, soğarıç ve tarkın karışımı ile pişirilir
Çaşır, çiriş gibi dağlarda yetişen buruk bur tadı olan yabani bir bitkidir. Çaşır yenildiği gibi, patates haşlamasıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yenir. Bunun dışında çaşır haşlanır, haşlanan çaşır un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılır, buna çaşır kızartması denir. Erzurumlu yılda en az bir defa çaşır yer. Şifalı olduğuna inanılır.Borani:Patatesin her türlü yemeği yapılır. Boranide bunlardan biridir. Patates haşlanır, kabukları soyulur ve bir tepsiye doğranır. Üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülür, sıcak olarak yenir.Yumurta Pilavı :Yumurta pilavının hamuru hazırlanırken içine yumurta katılır. hamur yoğrulduktan sonra erişte gibi kesilir, makarna gibi haşlanır ve üzerine tereyağı dökülerek yenilir.Kadayıf Dolması :Kadayıfın içerisine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılır.Sonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılır. Kızartılan kadayıf dolması önceden hazırlanmış şerbete atılır daha sonra şerbetten çıkarılarak yenir.

1 yorum: